Nem csalás és nem ámítás, a gyorséttermi lánc egyre több húsmentes terméket kínál a vegetáriánus és vegán célcsoportnak. Sőt mi több, idén nyáron megnyitotta első húsmentes éttermét is. A vegetáriánus Burger King ugyan csak kísérleti jelleggel, néhány napig üzemelt ebben a minőségben, Kölnben (Németország), az igény azonban egyértelműen megfogalmazódott. Amelyik gyorséttermi lánc lépést kíván tartani a keresleti trendekkel, annak elengedhetetlenné válik egy állandó húsmentes étterem kialakítása a közeljövőben a vásárlók igényeinek teljes körű kiszolgálása érdekében. De vajon melyik gyorséttermi lánc lépi meg ezt elsőként?
Növényi alapú ételek egy rohamosan bővülő célcsoportnak
Nem új keletű gondolat a vegetáriánus ételek bevezetése a Burger Kingben: a világhírű lánc már 2002 óta kínál növényi alapú ételeket az Egyesült Államokban. Akkoriban elsőként kísérletezett ezzel a szegmenssel, mára pedig egyértelművé vált a világpiaci trend, amely a húsmentes ételek irányába tolódik el. A vegetáriánus ételválaszték kialakításának stratégiai fontosságát jelzi, hogy a Burger King tervei szerint a brit éttermekben 10 éven belül a hamburger kínálat fele húsmentes lesz.
Stratégiai együttműködések a vegetáriánus ételek érdekében
A Burger King hosszú távon elkötelezett partnere a The Vegetarian Butcher, akivel évtizedek óta együtt dolgozik a növényi termékválaszték kialakításán. Mexikótól és az Egyesült Államoktól kezdve Kínán és Ázsián keresztül Nagy-Britanniában és Európa szívében is hódítanak a húsmentes hamburgerek:
- A növényi alapú Whopper már 4 földrész számos országában sikert aratott;
- A brit éttermekben kapható Vegan Chicken Royale – vagy, ahogy Németországban nevezik: Long Chicken – pedig növényi csirkét tartalmaz, a szokásos puha szezámmagos hamburger zsemlében, és vegán majonézzel ízesítve.
Mi fán terem a „növényi csirke”?
Az állatok levágástól megmentését tűzte ki célul a VFC (Vegan Fried Chick*n), amikor Matthew Glover, a Veganuary egyik megálmodója létrehozta és a brit piacon sikeresen bevezette a rántott csirke húsmentes verzióját.
A marhahús vegán opcióval helyettesítése is terítéken van. Az Egyesült Államokban és Kanadában már kapható az Impossible Burger, ami vegán marhahúst tartalmaz. A Hungry Jack-et alapító Jack Cowin közel 1 millió dollárt (!) költött ennek a marhahúsra emlékeztető vegán megoldásnak a kialakítására.